Forskjellige server

Serven kan ofte være det aller viktigste slaget i volleyball. Det er dette slaget som setter i gang spillet, og hvordan du gjør den kan ha stor betydning på hvordan spillet utarter seg. Server du rett i nettet, er du trolig ikke lagets favoritt akkurat da. En god serve kan for det første bestemme om motstanderen klarer å ta imot, og for det andre bestemme hvordan kvaliteten på spillet motstanderen utøver blir. Er du god, server du en såpass vanskelig serve at motstanderlaget får problemer med å spille gode pasninger til hverandre – noe som fører til en slags domino-effekt.

srevDen ene måten å slå en serve på, kalles overarmsserve. Som navnet tilsier, skal du da bruke overarmen din til å serve ballen. Er du høyrehendt skal du da kaste opp ballen med venstre hånd, mens du fører den høyre hånden bakover og slår ballen med en pendelbevegelse. Her er det viktig at du sørger for at du overfører kraften musklene dine skaper til ballen, slik at den får best mulig tyngde og fart. Husk også at du må ha samlede fingre og strakt håndledd – dette er viktig for å opprettholde kontroll over ballen. Du må også passe på å sette venstre fot foran høyre, og ha tyngdepunktet en anelse fremover. Å slå en perfekt serve er vanskelig, og det krever mye øvelse og trening – men med litt teknisk opplæring kan det bli litt lettere.

En annen måte å slå en serve på kalles underarmsserve. Her må du på samme måte som med overarmsserve sette venstre fot foran høyre, og ha tyngdepunktet en anelse fremover. Her kaster du også ballen opp med venstre hånd, og gjør en lignende pendelbevegelse med den andre hånden – bare fra undersiden. Her bruker du en annen type muskelgruppe enn ved overarmsserve, og det er viktig at du holder knærne en anelse bøyd. Du må slå ballen med knyttet neve, og pass på at du har et strakt håndledd og at du strekker ut bena i det slaget inntreffer. Dersom du fortsetter pendelbevegelsen litt lenger enn 45 grader, får ballen en bedre sving og du har større sjanse for å få den over nettet.