Volleyballens historie

volley1Volleyball har faktisk eksistert helt siden slutten av 1800-tallet, og har sitt opphav i USA. I 1895 ble volleyball nemlig for første gang introdusert under navnet Mintonette av William G. Morgan i Holyoke i USA. Han fant på spillet som en kombinasjon av basketball, håndball, tennis og baseball – og det hele startet som en lettvint og gøyal måte å få litt trim på. Dette var en sport som i utgangspunktet ble designet for å være litt mild, slik at den passet godt for litt eldre medlemmer av det kjente YMCA. I løpet av startfasen til volleyball var ikke antall spillere noe krav, og det var heller ingen spesielle regler – helt til William G. Morgan selv skrev ned et par regler. Reglene inneholdt ingen grenser for hvor mange ganger laget kunne passe ballen til hverandre før den ble sendt over nettet. Gjorde man en feil under en serve, fikk man lov til å prøve på nytt. Det var derimot ikke lov å treffe nettet med ballen, med mindre det var en førstegangs-serve.

OL

Under sommer-OL i Paris i 1924 ble volleyball spilt av demonstranter som ønsket at sporten skulle være en gren i OL. Dette er også en kjent måte å promotere en litt ukjent sport på. Dette ønsket ble etterhvert vurdert, og i 1957 ble det holdt en turnering i Bulgaria for å støtte nettopp dette. Dette førte etterhvert til at volleyball fikk være en gren i sommer-OL i 1964 – og etter dette har sporten vært fast inventar under lekene, og antallet lag som har deltatt har økt jevnlig siden den gang. Siden 1996 har hele 12 nasjoner deltatt både på kvinnesiden og herresiden.

Resultater

Sovjetunionen var den første nasjonen til å ta gull på herresiden i OL. De tok også gull under neste OL, i 1968. I 1972 fikk Japans herrelag endelig smake på gullet, etter å ha tatt bronse under de to forestående lekene, mens Japans damelag kapret til seg gullmedalje allerede i 1964, i tillegg til å ta gull i 1976. 1972 var året det var Polens tur til å stikke av med gullmedaljen. Dette var mye grunnet det nylig introduserte angrepet fra bakerste rad. De vant dermed over Sovjetunionen, i en kamp som skal ha vært veldig tett. I 1980 fikk både dame og herresiden fra Sovjetunionen sin tredje gullmedalje, og Italia tok sin aller første medalje på herresiden, bronse, i 1984. På damesiden samme år var det et lovende lag fra Kina som tok med seg gullet hjem.